Posted on

Как да изберете име и да си осигурите застраховка за вашия магазин за пушене в България?

Ако сте решили да отворите магазин за пушене в България, имате много неща, които трябва да вземете предвид предварително. Не само че бизнесът е ограничен по възраст, но има и много правила и разпоредби, които контролират индустрията. Важно е да влезете в процеса с пълно знание за правните последствия и да се съобразявате с всички от тях.

След като имате трудната част от пътя, отварянето на нов магазин за тютюневи изделия може да бъде много забавно. Собствениците на бизнеса могат да го комбинират с продажба на алкохол и вино или дори да добавят малка зона за почивка с храна и напитки. Имате много опции да направите вашия магазин да се откроява и да бъде успешен.

Но първо, нека да разгледаме стъпките за отваряне на нов магазин за пушене.

1. Задайте си бюджет и напишете бизнес план

Първата стъпка към всеки успешен бизнес е да планирате предварително. Подробен бизнес план е най-добрият начин да започнете. Има няколко ключови области, които трябва да покриете, когато пишете страхотен бизнес план за магазин за пушене:

  • Обяснете кой сте.
  • Опишете какво планирате да продавате.
  • Идентифицирайте вашата целева аудитория.
  • Покажете какво ви отличава.
  • Опишете вашия оперативен план.
  • Покажете как ще рекламирате.
  • Проследявайте бъдещия паричен поток.

Започвайки с бизнес план, ще поддържате себе си и вашия екип организирани и ще предоставите повече възможности за бизнес заеми или други външни инвестиции.

2. Разберете какви лицензи ще ви трябват

В толкова строго регулираната индустрия е критично да получите всички необходими лицензи и разрешения преди отваряне. Трябва да получите лиценз за търговия на дребно с тютюневи изделия от вашето държавно правителство. Това ви позволява да продавате законно тютюневи продукти и тютюневи аксесоари. Заявлението обикновено се подава с еднократна такса за лицензиране. Одобрените заявления са валидни за една година, но не се прехвърлят на други предприятия или места. Ако имате магазин за пушене с няколко места, ще трябва да получите лицензи за тютюн за всяко място, макар че обикновено можете да подадете едно заявление за всички места.

Ако продавате тютюневи продукти през държавните граници, трябва да получите лиценз за тютюнев търговец от всяка държава, на която искате да продавате. Всички необходими лицензи трябва да бъдат ясно изложени на всяко място. Трябва също така да запазите всички разписки и фактури за всички тютюневи и цигарени продукти на едро, които сте закупили през последните 4 години. Неспазването на тези две неща ще доведе до остри глоби от вашите градски / държавни правителства.

3. Отворете бизнес банкова сметка и регистрирайте се за данъци

Освен бизнес плана, ще трябва да разберете точно какъв вид бизнес ще бъде вашият от правна гледна точка. Има няколко основни структури на бизнеса, които можете да изберете, като например:

  • Едноличен търговец
  • Съдружие
  • Дружество с ограничена отговорност (ООД)
  • Корпорация

Всяка структура има свои предимства и недостатъци, така че е добра идея да се консултирате с адвокат или счетоводител преди да вземете решение. След като изберете структура на бизнеса, трябва да регистрирате своя бизнес при вашата държавна агенция и да получите данъчен номер.

След това трябва да отворите бизнес банкова сметка, която да използвате само за вашите бизнес операции. Това ще ви помогне да поддържате вашите лични и бизнес финанси разделени и да улесните подаването на данъци.

4. Регистрирайте името на вашия бизнес

Името на вашия магазин за пушене е един от най-важните фактори за успеха му. Трябва да изберете име, което