Posted on

1. Vytvorte si rozpočet a podnikateľský plán

Ako si vybrať dokonalú lokalitu a najať tím pre váš smoke shop na Slovensku?

Smoke shop je obchod, ktorý sa špecializuje na predaj tabakových výrobkov, fajok, vodných fajok, bongov, vaporizérov a ďalších doplnkov pre fajčiarov. Ak máte záujem otvoriť si svoj vlastný smoke shop na Slovensku, budete musieť splniť niekoľko podmienok a krokov, ktoré vám pomôžu uspieť v tomto konkurenčnom odvetví.

V tomto článku vám predstavíme deväť krokov, ktoré by ste mali zvážiť pri plánovaní a spustení vášho smoke shopu:

  1. Vytvorte si rozpočet a podnikateľský plán, ktorý bude obsahovať vaše ciele, náklady a stratégie.
  2. Zistite, aké licencie a povolenia potrebujete na legálne prevádzkovanie vo vašej oblasti, ako napríklad tabakovú, predajnú a zdravotnú licenciu.
  3. Vytvorte a zaregistrujte názov pre váš obchod, ktorý bude zaujímavý a zapamätateľný.
  4. Nájdite ideálnu lokalitu pre váš smoke shop, ktorá bude mať vysokú návštevnosť, viditeľnosť a dostupnosť.
  5. Najmite si znalý a priateľský personál, ktorý bude schopný poradiť vašim zákazníkom a spravovať váš inventár.
  6. Propagujte váš smoke shop prostredníctvom sociálnych médií, letákov, kupónov a odporúčaní.
  7. Zaobstarajte si kvalitné produkty a služby pre vašich zákazníkov.
  8. Spolupracujte s overenými dodávateľmi a veľkoobchodníkmi, ktorí vám ponúknu dobré ceny a podmienky.
  9. Dodržiavajte všetky platné zákony a predpisy týkajúce sa tabakového priemyslu.

V nasledujúcich odsekoch sa pozrieme na každý z týchto krokov podrobnejšie.

Prvým krokom ku každému úspešnému podnikaniu je plánovanie dopredu. Podrobný podnikateľský plán je najlepší spôsob, ako začať. Existuje niekoľko kľúčových oblastí, ktoré by ste mali pokryť pri písaní skvelého podnikateľského plánu pre váš smoke shop:

  • Vysvetlite, kto ste. Predstavte sa ako majiteľ obchodu a popíšte svoje skúsenosti a motiváciu.
  • Popíšte, čo plánujete predávať. Uveďte zoznam produktov a služieb, ktoré budete ponúkať vo vašom smoke shope, ako aj ich ceny a marže.
  • Identifikujte svoje cieľové publikum. Určite, komu sa chcete zamerať ako vašim potenciálnym zákazníkom. Zistite ich demografické údaje, preferencie, nákupné návyky a potreby.
  • Ukážte, čo vás odlišuje. Analyzujte svoju konkurenciu a identifikujte vaše silné a slabé stránky. Vymenujte svoje konkurenčné výhody a jedinečné ponuky.
  • Popíšte svoj prevádzkový plán. Vysvetlite, ako budete prevádzkovať váš obchod, aké zariadenia a zdroje budete potrebovať, ako budete nakupovať tovar, ako budete skladovať a distribuovať produkty, ako budete riadiť financie a personál.
  • Ukážte, ako budete propagovať. Navrhnite svoju marketingovú stratégiu, ktorá bude zahŕňať vaše ciele, kanály, nástroje a rozpočet. Uveďte, ako budete zvyšovať povedomie o vašom obchode, prilákať a udržiavať zákazníkov a merať výsledky.
  • Sledujte budúci peňažný tok. Vytvorte finančný plán, ktorý bude obsahovať vaše odhady príjmov a výdavkov, bod zvratu a návratnosť investície. Zohľadnite všetky možné riziká a príležitosti.

Začatie s podnikateľským plánom vám pomôže udržať sa a váš tím organizovanými a poskytne vám viac možností pre podnikateľské úvery alebo iné vonkajšie investície.

2. Zistite, aké licencie a povolenia potrebujete

V tak silne regulovanom odvetví je kritické získať všetky potrebné licencie a povolenia pred otvorením. Musíte získať maloobchodnú tabakovú licenciu od svojej štátnej vlády. To vám umožní legálne predávať tabakové výrobky a tabakové doplnky. Žiadosť sa zvyčajne predkladá s jednorazovým licenčným poplatkom. Schválené žiadosti platia rok, ale nie sú prenositeľné na iné podniky alebo miesta.

Ak máte smoke shop s viacerými lokalitami, budete musieť získať tabakové licencie pre každé miesto, aj keď môžete zvyčajne podať jednu žiadosť pre všetky miesta. Ak predávate tabakové výrobky cez štátne hranice, musíte získať tabakovú veľkoobchodnú licenciu od každého štátu, do ktorého máte v úmysle predávať.

Všetky potrebné licencie musia byť viditeľne umiestnené na každom mieste. Musíte tiež uchovávať všetky účtenky a faktúry za všetky veľkoobchodné cigarety a tabakové výrobky, ktoré ste zakúpili počas posledných 4 rokov. Ak nesplníte obe tieto položky, hrozia vám prísne pokuty od vašich mestských/štátnych vlád.

3. Vytvorte a zaregistrujte názov pre váš obchod

Názov vášho obchodu je jednou z prvých vecí, ktoré si vaši zákazníci všimnú a zapamätajú si