Posted on

Ako zistiť, či je sklenená bonga kvalitná?

`

Sklenené bongy sú populárnym spôsobom fajčenia bylín alebo tabaku, ktorý ponúka hladký a chladený dym s bohatou chuťou a účinkom. Sklenené bongy sú tiež esteticky príťažlivé a môžu byť skvelým doplnkom vášho domova. Ale ako zistiť, či je sklenená bonga kvalitná a či stojí za vaše peniaze?

V tomto článku vám predstavíme niektoré z hlavných faktorov, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere sklenenej bongy, a tiež vám odporučíme niektorých spoľahlivých dodávateľov sklenených bong v Európe.

Typ skla

Nie všetko sklo je rovnaké. Kvalita skla ovplyvňuje odolnosť, tepelnú odolnosť a chuť bongy. Najlepším typom skla pre bongy je borosilikátové sklo, ktoré je špeciálne upravené sklo s vysokou tepelnou odolnosťou a nízkou rozťažnosťou. Borosilikátové sklo je tiež známe ako pyrex a používa sa napríklad na laboratórne nádoby alebo pekáče.

Borosilikátové sklo je ideálne pre bongy, pretože nezmení chuť dymu a nepraskne ani nerozpadne sa pri opakovanom zahrievaní a ochladzovaní. Borosilikátové sklo je tiež ľahko čistiteľné a nezachytáva pachy ani nečistoty.

Na druhej strane silikónové bongy sú vyrobené z potravinárskeho silikónu bez BPA, ktorý je pružný a odolný voči nárazom. Silikónové bongy sú vhodné pre cestovanie alebo vonkajšie použitie, pretože sa ľahko zložia a nezlomia sa. Avšak silikónové bongy nemajú takú tepelnú odolnosť ako sklenené bongy a môžu ovplyvniť chuť dymu.

Preto odporúčame vyberať si sklenené bongy z borosilikátového skla, ak chcete zažiť najlepší možný fajčiarsky zážitok.

Dizajn a funkcia

Sklenené bongy prichádzajú v rôznych tvaroch a veľkostiach, ktoré ovplyvňujú spôsob, akým dym prechádza cez vodnú komoru a dosahuje ústa. Tvar, veľkosť a výška misky a stonky určujú tok dymu a vzduchu, zatiaľ čo mnohé modely majú perkolátory alebo recyklačné rúrky na ďalšie prečistenie dymu. Tu sú niektoré z najbežnejších typov sklenených bong:

  • Perkolátorové bongy majú rôzne dizajny – od základných difúznych stoniek po rúrky s vizuálne zaujímavými perkolátormi. Väčšina z nich používa metódu filtrácie podobnú sprchovému kohútiku alebo kávovaru, ktorá núti dym prechádzať cez otvory alebo štrbiny predtým, ako dosiahne ústa, čo vedie k čistejšiemu, chladnejšiemu a uspokojivejšiemu ťahu.
  • Recyklačné bongy sú typom perkolátorových bong, ktoré používajú dve alebo viac komôr na opakované prečistenie a ochladenie dymu. Recyklačné bongy sú ideálne pre koncentráty, pretože zachovávajú silnú chuť a účinok bez straty dymu.
  • Beakerové bongy majú tvar písmena L s rozšírenou spodnou časťou, ktorá poskytuje väčšiu stabilitu a kapacitu vody. Beakerové bongy majú väčší objem dymu a menej odporu ako iné typy bong, čo znamená, že potrebujete menej sily na vytiahnutie dymu.
  • Straight tube bongy majú jednoduchý a klasický tvar valca s rovnou stonkou a miskou. Straight tube bongy majú viac odporu ako beakerové bongy, čo znamená, že potrebujete viac sily na vytiahnutie dymu, ale tiež ponúkajú rýchlejšie a intenzívnejšie ťahy.
  • Bubblers sú menšie a prenosnejšie verzie sklenených bong, ktoré majú integrovanú misku a stonku. Bubblers poskytujú podobné výhody ako bongy, ako je chladenie a filtrácia dymu cez vodu, ale s väčšou diskrétnosťou a pohodlím.

Pri výbere sklenenej bongy by ste sa mali riadiť vašimi osobnými preferenciami a potrebami. Niektorí ľudia uprednostňujú jednoduché a ľahko použiteľné bongy, zatiaľ čo iní hľadajú pokročilejšie a funkčnejšie bongy. Dôležité je tiež brať do úvahy veľkosť, hmotnosť a ľahkosť čistenia bongy.

Cena a značka

Cena sklenenej bongy závisí od mnohých faktorov, ako je typ skla, dizajn, funkcia, veľkosť a značka. Všeobecne platí, že čím viac je bonga komplikovanejšia a kvalitnejšia, tým je drahšia. Môžete nájsť sklenené bongy za ceny od 20 do 500 eur alebo viac.

Pri nákupe sklenenej bongy by ste sa mali vyhnúť lacným a nekvalitným výrobkom, ktoré môžu byť nebezpečné pre vaše zdravie alebo sa ľahko pokaziť. Namiesto toho by ste sa mali obracať na renomované a overené značky, ktoré ponúkajú sklenené bongy z borosilikátového skla s pevný