Posted on

Co jsou provozní náklady na kouření v České republice?

Kouření je obchod, který nabízí širokou škálu tabákových a tabákových výrobků, jako jsou cigarety, doutníky, dýmky, vodní dýmky, elektronické cigarety a další příslušenství. Kouření je také místo, kde si můžete užít kouření ve společnosti ostatních milovníků tabáku. Některé kouření mají dokonce i malou oblast salónku s občerstvením a nápojovým servisem.

Pokud uvažujete o založení kouření v České republice, měli byste vědět, jaké jsou provozní náklady na tento typ podnikání. Provozní náklady jsou náklady, které musíte platit pravidelně za udržování a fungování vašeho podnikání. Zahrnují například nájemné, mzdy, daně, energie, údržbu, reklamu, licenční poplatky a nákup zboží.

Nájemné

Nájemné je jedním z největších provozních nákladů na kouření. Závisí na velikosti, umístění a stavu vašeho prostoru. Obecně platí, že čím více je váš prostor centrální, prostorný a moderní, tím vyšší bude nájemné. Podle Numbeo, průměrné nájemné za 1 m2 komerčního prostoru v centru města v České republice je 546 Kč (22 EUR), zatímco mimo centrum je 323 Kč (13 EUR). To znamená, že pokud chcete pronajmout 100 m2 prostoru v centru Prahy, zaplatíte asi 54 600 Kč (2 200 EUR) měsíčně.

Mzdy

Mzdy jsou dalším velkým provozním nákladem na kouření. Závisí na počtu a kvalifikaci vašich zaměstnanců. Budete potřebovat alespoň jednoho prodavače na směnu, který bude obsluhovat zákazníky a prodávat zboží. Možná budete chtít také najmout manažera, který bude dohlížet na provoz a účetnictví vašeho podniku. A pokud máte salónek s občerstvením a nápojovým servisem, budete potřebovat i číšníky a kuchaře.

Podle PayScale, průměrný plat prodavače v České republice je 15 000 Kč (600 EUR) měsíčně, průměrný plat manažera je 35 000 Kč (1 400 EUR) měsíčně, průměrný plat číšníka je 12 000 Kč (480 EUR) měsíčně a průměrný plat kuchaře je 18 000 Kč (720 EUR) měsíčně. To znamená, že pokud chcete mít tři prodavače, jednoho manažera, dva číšníky a jednoho kuchaře, zaplatíte asi 132 000 Kč (5 280 EUR) měsíčně na mzdách.

Daňe

Daňe jsou dalším důležitým provozním nákladem na kouření. Musíte platit daň z příjmu, daň z přidané hodnoty (DPH), sociální a zdravotní pojištění a poplatky za licenci na prodej tabákových výrobků. Daň z příjmu je 19 % z vašeho zisku, DPH je 21 % z vašeho obratu, sociální a zdravotní pojištění je asi 35 % z vaší hrubé mzdy a poplatek za licenci na prodej tabákových výrobků je 5 000 Kč (200 EUR) ročně. To znamená, že pokud máte obrat 500 000 Kč (20 000 EUR) měsíčně a zisk 50 000 Kč (2 000 EUR) měsíčně, zaplatíte asi 140 000 Kč (5 600 EUR) měsíčně na daních.

Energie

Energie jsou dalším provozním nákladem na kouření. Zahrnují elektřinu, plyn, vodu a odpad. Elektřina je potřebná pro osvětlení, topení, chlazení a provoz elektronických zařízení. Plyn je potřebný pro vaření a ohřev vody. Voda je potřebná pro pití, mytí a čištění. Odpad je potřebný pro odstraňování odpadků a recyklaci.

Podle Numbeo, průměrné náklady na elektřinu, plyn, vodu a odpad pro byt o velikosti 85 m2 v České republice jsou 3 500 Kč (140 EUR) měsíčně. To znamená, že pokud máte prostor o velikosti 100 m2, zaplatíte asi 4 100 Kč (164 EUR) měsíčně na energii.

Údržba

Údržba je dalším provozním nákladem na kouření. Zahrnuje čištění, opravy, úpravy a obnovu vašeho prostoru a zařízení. Čištění je potřebné pro udržování hygieny a pohodlí vašich zákazníků a zaměstnanců. Opravy jsou potřebné pro řešení jakýchkoli poruch nebo poškození vašeho prostoru a zařízení. Úpravy jsou potřebné pro změnu vzhledu nebo funkce vašeho prostoru a zařízení podle vašich potřeb nebo preferencí. Obnova je potřebná pro nahrazení starých nebo opotřebovaných částí vašeho prostoru a zařízení novými nebo modernizovanými.

Náklady na údržbu se liší podle frekvence, rozsahu a typu služeb, které potřebujete. Obecně platí, že čím více je váš