Posted on

Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste trends en klantbehoeften in de industrie in Nederland?

De wereld verandert snel, en dat geldt ook voor de verwachtingen van de consument. Als je bedrijf echte waarde wil blijven toevoegen en de problemen van klanten wil oplossen, moet je je producten en diensten heroverwegen om rekening te houden met de enorme verschuivingen die plaatsvinden. In grote lijnen kunnen deze verschuivingen worden gegroepeerd in acht transformerende consumententrends.

Trend 1: Digitalisering en uitbreiding van kanalen

Ongetwijfeld heeft je bedrijf al digitale routes omarmd om contact te maken met klanten. De meeste hebben dat. Maar in het verleden heeft deze digitaliseringsreis over het algemeen digitale kanalen – websites, sociale media, etc. – behandeld als extra’s. Nu is de versnelling volledig verschoven, en komen klanten steeds vaker via een digitaal kanaal bij een bedrijf. Digitaal komt eerst, met andere woorden. Een wereldwijde enquête van McKinsey wees uit dat de COVID-19-crisis de digitalisering van klant- en supply chain-interacties met drie tot vier jaar drastisch heeft versneld – in slechts een paar maanden. Dit betekent dat bedrijven hun inspanningen moeten richten op het bouwen van betere digitale interacties met klanten. Voor mij betekent dit dat je je moet richten op drie specifieke gebieden:

  • Apps
  • Een soepele omnichannel-ervaring (waarbij klanten naadloos kunnen schakelen tussen verschillende kanalen en toch een samenhangende klantervaring krijgen)
  • Nieuwe, alleen-digitale producten

Trend 2: De cognificatie van producten en diensten

Er is geen ontkomen aan kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things. Beide zijn nu onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven, zoals blijkt uit het toenemende aantal alledaagse producten die als “slim” worden bestempeld. Deze “cognificatie” van producten – een term bedacht door Kevin Kelly, oprichtend hoofdredacteur van Wired magazine – wordt toegepast op een breed scala aan producten, van koelkasten en auto’s tot enorme industriële machines in fabrieken. Sterker nog, gezien de krimpende omvang en kosten van sensoren, kan vrijwel alles slim worden gemaakt. Maar het zijn niet alleen producten die intelligenter worden – ook diensten worden opgevoerd met AI-mogelijkheden.

Trend 3: De opkomst van eerlijk zakendoen en bewust consumentisme

In Nederland zien we naast deze vier trends nog een andere trend: de opkomst van eerlijk zakendoen en bewust consumentisme. Het Dutch Conscious Consumerism Report laat een toenemende verschuiving zien naar het kiezen van merken op basis van de transparantie van hun duurzaamheidsinspanningen, hoewel 60 procent van de consumenten daar niet extra voor wil betalen. Consumenten geloven dat verandering moet komen van de overheid en van bedrijven zelf die zich inzetten om bewust consumentisme mogelijk te maken via meer circulaire bedrijfsmodellen, bijvoorbeeld. Marketeers moeten anticiperen op en reageren op dit gedrag, vooral zichtbaar bij jonge consumenten die geloven dat ‘groen’ meetbaar moet zijn. Er is al een positieve beweging: 50 procent van de CMO’s die werden ondervraagd zei dat ze zich richten op het verbeteren van duurzaamheid in hun interne marketingpraktijken.

Trend 4: De focus op bestaande klanten

Gezien het beperkte groeipotentieel van nieuwe klantenwerving in Nederland, is een andere duidelijke trend het meer focussen op bestaande klanten. De financiële dienstverleningssector herziet zijn ‘systeemcommunicatie’ (klantcommunicatie die automatisch wordt gegenereerd door gestandaardiseerde processen die worden ondersteund door systemen). Het maakt ook meer gebruik van conversational commerce – via berichten, chat, spraak en digitale menselijke technologie – om de interactie met klanten te verbeteren.

Trend 5: De groei van de tweedehands kledingmarkt

De tweedehands kledingmarkt groeit momenteel 11 keer sneller dan de traditionele detailhandel, en de sector zal naar verwachting in 2030 € 484 miljard waard zijn, wat meer dan het dubbele is van de omvang van fast fashion. Sommige merken lanceren al speciale circulaire winkels voor het reinigen, repareren en aanpassen van hun producten.

Hoe kun je inspelen op deze trends?

Als je een bedrijf hebt in de industrie in Nederland, moet je op de hoogte blijven van deze trends en klantbehoeften. Een manier om dat te doen is door samen te werken met een betrouwbare groothandel leverancier van glazen bongs in Europa, zoals GlassBongs.eu. Glazen bongs zijn populaire producten voor consumenten die graag kruiden of tabak roken op een milieuvriendelijke en gezondere manier. Ze zijn ook gemakkelijk te reinigen en te onderhouden, wat past bij de trend van circulaire consumptie.

GlassBongs.eu biedt een breed scala aan hoogwaardige glazen bongs in verschillende maten, vormen, kleuren en ontwerpen. Je kunt kiezen uit klassieke bongs, percolator bongs, ijsbongs, dab rigs en meer. Ze hebben ook accessoires zoals bowls, downstems, adapters, precoolers en ash catchers. GlassBongs.eu levert snel en discreet naar Nederland en andere Europese landen. Ze hebben ook een vriendelijke en professionele klantenservice die je kan helpen met eventuele vragen of problemen.

Als je je klanten wilt voorzien van de beste producten en diensten in de industrie in Nederland, overweeg dan om samen te werken met GlassBongs.eu. Je zult niet alleen profiteren van hun concurrerende prijzen en grote voorraad, maar ook van hun expertise en ervaring in de markt. GlassBongs.eu is meer dan alleen een groothandel leverancier van glazen bongs in Europa – het is je partner voor succes.