Posted on

Hoeveel kost het om een rookwinkel te openen in Nederland?

Als je een liefhebber bent van roken, heb je misschien wel eens gedacht aan het openen van je eigen rookwinkel. Een rookwinkel is een plek waar je allerlei rookbenodigdheden kunt kopen, zoals pijpen, bongs, vaporizers, grinders, vloeitjes en meer. Maar hoeveel kost het eigenlijk om een rookwinkel te beginnen in Nederland? En waar moet je op letten als je deze stap wilt zetten? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste aspecten die komen kijken bij het starten van een rookwinkel in Nederland.

De wetgeving rondom roken in Nederland

Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden als je een rookwinkel wilt openen in Nederland, is de wetgeving rondom roken. In Nederland geldt sinds 2008 een algemeen rookverbod voor alle binnenruimtes, inclusief coffeeshops. Dat betekent dat je geen tabak-kruiden joints mag roken op locatie. Je mag ze wel kopen aan de balie en mee naar huis nemen. Ook mag je geen tabaksproducten verkopen aan personen onder de 18 jaar. Als je dat wel doet, riskeer je een boete of zelfs sluiting van je zaak.

Wat betreft het verkopen van kruiden die onder de Opiumwet vallen, zoals cannabis, geldt er een gedoogbeleid in Nederland. Dat wil zeggen dat het officieel verboden is, maar dat de overheid het oogluikend toestaat onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je als rookwinkel geen reclame maken voor cannabis of andere softdrugs, en mag je maximaal 500 gram cannabis in voorraad hebben. Ook mag je geen cannabis verkopen aan personen onder de 18 jaar of aan buitenlanders. Als je je niet aan deze regels houdt, kun je ook hier een boete of sluiting van je zaak krijgen.

De locatie en het pand van je rookwinkel

Een ander belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden als je een rookwinkel wilt openen in Nederland, is de locatie en het pand van je zaak. De locatie bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel klanten je kunt aantrekken en hoeveel concurrentie je hebt. Het is daarom verstandig om goed onderzoek te doen naar de beste plek voor jouw rookwinkel. Denk bijvoorbeeld aan de volgende factoren:

 • Hoeveel vraag is er naar rookbenodigdheden in de buurt?
 • Hoeveel andere rookwinkels zijn er al in de omgeving?
 • Hoe zichtbaar en bereikbaar is de locatie voor potentiële klanten?
 • Hoe hoog is de huurprijs van het pand?
 • Hoe groot is het pand en hoeveel ruimte heb je nodig voor je assortiment?
 • Hoe veilig is de buurt en wat zijn de openingstijden?

Over het algemeen geldt dat hoe centraler en drukker de locatie is, hoe meer klanten en omzet je kunt verwachten. Maar dat betekent ook dat de huurprijs hoger zal zijn en dat je meer concurrentie zult hebben. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen deze factoren en een locatie te kiezen die past bij jouw budget en doelgroep.

De inrichting en het assortiment van je rookwinkel

Nadat je een geschikte locatie en pand hebt gevonden voor je rookwinkel, kun je gaan nadenken over de inrichting en het assortiment van je zaak. De inrichting bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer en de uitstraling van je rookwinkel, en het assortiment bepaalt wat je kunt aanbieden aan je klanten. Het is daarom belangrijk om hier goed over na te denken en een plan te maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:

 • Hoe wil je dat je rookwinkel eruit ziet? Welke stijl, kleuren en materialen wil je gebruiken?
 • Hoe wil je je rookwinkel indelen? Waar plaats je de toonbank, de kassa, de vitrines, de schappen en de eventuele zitjes?
 • Welke producten wil je verkopen in je rookwinkel? Welke merken, soorten en prijsklassen wil je aanbieden?
 • Hoeveel voorraad wil je hebben van elk product? Hoe sla je deze op en hoe houd je deze bij?
 • Hoe presenteer je je producten aan je klanten? Hoe zorg je ervoor dat ze aantrekkelijk en overzichtelijk zijn?

Over het algemeen geldt dat hoe meer variatie en kwaliteit je kunt bieden in je rookwinkel, hoe meer klanten je kunt aantrekken en behouden. Maar dat betekent ook dat je meer investeringen moet doen in je inrichting en voorraad, en dat je meer tijd en moeite moet besteden aan het beheren van je zaak. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen deze factoren en een inrichting en assortiment te kiezen die passen bij jouw budget en doelgroep.

De kosten van het openen van een rookwinkel in Nederland

Tot slot komen we bij de vraag waar dit artikel om draait: hoeveel kost het om een rookwinkel te openen in Nederland? Het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren, zoals de locatie, het pand, de inrichting en het assortiment van je zaak. Maar om je een indicatie te geven, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste kostenposten waar je rekening mee moet houden als je een rookwinkel wilt beginnen in Nederland:

Kostenpost Gemiddelde kosten
Huurprijs pand €1000 – €5000 per maand
Inrichting zaak €5000 – €20000 eenmalig
Voorraad producten €10000 – €50000 eenmalig + maandelijks
Personeelskosten €1500 – €3000 per maand per werknemer
Vergunningen en verzekeringen €500 – €2000 eenmalig + jaarlijks
Marketing en promotie €500 – €2000 per maand
Overige kosten (boekhouding, belasting, onderhoud, etc.) €500 – €2000 per maand
Totaal €25000 – €100000 eenmalig + €4000 – €20000 per maand

Zoals je ziet, kan het openen van een rookwinkel in Nederland behoorlijk wat geld kosten. Je moet dus goed nadenken of je deze investering kunt en wilt maken, en of je genoeg omzet kunt genereren om deze kosten terug te verdienen. Een manier om de kosten te verlagen, is door slim in te kopen bij groothandels die gespecialiseerd zijn in rookbenodigdheden. Een voorbeeld hiervan is GlassBongs.eu, een online groothandel die glazen bongs levert in heel Europa. Door bij GlassBongs.eu te bestellen, kun je profiteren van scherpe prijzen, snelle levering, hoge kwaliteit en uitstekende service.

Con