Posted on

Hogyan nyissunk dohányboltot Magyarországon?

A dohányzás egy olyan szokás, amely sok ember számára élvezetes és kikapcsolódást nyújtó tevékenység. A dohányzók számára fontos, hogy minőségi és változatos termékeket találjanak, amelyek megfelelnek az ízlésüknek és az igényeiknek. Ebben segíthet egy jól felszerelt és szakértő dohánybolt, amely nemcsak cigarettát, hanem más dohányzási eszközöket is kínál, például pipát, vízipipát, vagy üvegbongot.

Egy dohánybolt nyitása azonban nem egyszerű feladat Magyarországon, hiszen szigorú jogszabályoknak kell megfelelni, és sok költséggel jár. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen lépéseket kell tenni, ha dohányboltot szeretnénk nyitni Magyarországon, és mennyibe kerülhet ez a vállalkozás.

Milyen engedélyekre van szükségünk?

A dohánybolt nyitásának legfontosabb feltétele a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től (ND) megszerezni a dohánytermék-forgalmazási engedélyt. Ez az engedély jogosítja fel a vállalkozót arra, hogy dohánytermékeket árusítson a kijelölt üzlethelyiségben. Az engedély megszerzéséhez több feltételnek is eleget kell tenni:

  • A vállalkozónak rendelkeznie kell egy olyan üzlethelyiséggel, amely megfelel a törvényi előírásoknak. Az üzlethelyiségnek legalább 18 négyzetméter alapterületűnek kell lennie, és külön bejárattal kell rendelkeznie. Az üzlethelyiségben nem lehet más tevékenységet folytatni, mint a dohánytermék-forgalmazás. Az üzlethelyiségben tilos az alkohol- és élelmiszer-árusítás, valamint a szerencsejáték-szolgáltatás. Az üzlethelyiségben kötelező biztosítani a megfelelő tároló- és raktérkapacitást, valamint a tűzvédelmi és biztonsági berendezéseket.
  • A vállalkozónak rendelkeznie kell egy olyan elektronikus kasszával, amely alkalmas a dohánytermék-forgalmazásra. Az elektronikus kasszának csatlakoznia kell az ND online rendszeréhez, amely folyamatosan ellenőrzi a forgalmazott termékek mennyiségét és eredetét. Az elektronikus kassza segítségével csak olyan termékeket lehet értékesíteni, amelyek rendelkeznek az ND által kiadott vonalkóddal.
  • A vállalkozónak rendelkeznie kell egy olyan személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel ellátott elektronikus olvasóberendezéssel, amellyel ellenőrizni tudja a vevők életkorát. A dohánytermék-forgalmazás csak 18 éven felüli személyek részére engedélyezett. A vevők életkorának ellenőrzése minden vásárlás alkalmával kötelező.
  • A vállalkozónak rendelkeznie kell a megfelelő szakmai képesítéssel és tapasztalattal. A dohánytermék-forgalmazásra csak az jogosult, aki legalább 3 éves gyakorlattal rendelkezik a dohánytermék-kereskedelem területén, vagy elvégezte az ND által szervezett dohánytermék-forgalmazói tanfolyamot.

A dohánytermék-forgalmazási engedély iránti kérelmet az ND honlapján keresztül lehet benyújtani, és a döntésről 60 napon belül értesítik a kérelmezőt. Az engedély díja 10 millió forint, amelyet a kérelem benyújtásakor kell befizetni. Az engedély határozatlan időre szól, de az ND bármikor visszavonhatja, ha a vállalkozó megszegi a jogszabályokat vagy az engedély feltételeit.

Mennyibe kerül egy dohánybolt felszerelése és fenntartása?

A dohánytermék-forgalmazási engedély megszerzése után a vállalkozónak gondoskodnia kell az üzlethelyiség felszereléséről és fenntartásáról. Ehhez több költséggel is számolnia kell:

  • Az üzlethelyiség bérleti díja: ez nagyban függ az üzlet elhelyezkedésétől, méretétől és állapotától. Átlagosan 150-300 ezer forint között mozoghat havonta.
  • Az elektronikus kassza beszerzése és karbantartása: egy új elektronikus kassza ára 200-300 ezer forint körül alakul, de használtat is lehet vásárolni olcsóbban. A kassza karbantartása évente kb. 50 ezer forintba kerül.
  • Az elektronikus olvasóberendezés beszerzése és karbantartása: egy új olvasóberendezés ára kb. 100 ezer forint, a karbantartása évente kb. 20 ezer forintba kerül.
  • A tűzvédelmi és biztonsági berendezések beszerzése és karbantartása: ezek közé tartoznak a tűzoltókészülékek, a füstérzékelők, a riasztók, a kamerák, a zárak stb. Ezeknek az ára nagyon változó lehet, de átlagosan 500 ezer forint körül alakulhat egyszeri kiadásként, plusz évente kb. 100 ezer forint karbantartási költség.
  • A dohánytermékek beszerzése: ez a legnagyobb költség, hiszen a vállalkozónak folyamatosan gondoskodnia kell a megfelelő készletről. A dohánytermékek árát az ND határozza meg, és tartalmazza az adót és a jutalékot is. A vállalkozó csak az ND-től vagy annak szerződött partnereitől vásárolhat dohánytermékeket. A dohánytermékek beszerzésének költsége nagyban függ attól, hogy milyen termékeket forgalmazunk, és milyen mennyiségben. Átlagosan 5-10 millió forint között mozoghat havonta.
  • Egyéb költségek: ezek közé tartoznak például az áram-, víz-, gáz-, telefon-, internet-, szemét