Posted on

Milyen engedélyekre és engedélyekre van szüksége dohánytermékek értékesítéséhez Magyarországon?

A dohánytermékek értékesítése Magyarországon szigorú szabályokhoz kötött, amelyek célja a dohányzás visszaszorítása és a közegészség védelme. A dohánytermékek értékesítéséhez külön engedélyre van szükség, amelyet az állam ad ki. Ezenkívül a dohánytermékek csak a Nemzeti Dohányboltokban (NDB) árusíthatók, amelyek száma és elhelyezkedése is korlátozott. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen engedélyekre és engedélyekre van szükség dohánytermékek értékesítéséhez Magyarországon, valamint hogy milyen egyéb szabályokat kell betartani.

A dohánytermék-értékesítési engedély

A dohánytermék-értékesítési engedély az a jogosultság, amely lehetővé teszi a dohánytermékek kiskereskedelmi forgalmazását Magyarországon. A dohánytermék-értékesítési engedélyt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adja ki, és csak az NDB-kben történő értékesítésre jogosít. A dohánytermék-értékesítési engedély megszerzésének feltételei a következők:

  • A kérelmezőnek magyar állampolgárnak vagy uniós állampolgárnak kell lennie, vagy olyan jogi személynél kell rendelkeznie, amelynek legalább 50%-os tulajdonrésze magyar vagy uniós állampolgár.
  • A kérelmezőnek rendelkeznie kell egy olyan üzlethellyel, amely megfelel az NDB-kre vonatkozó előírásoknak. Ezek között szerepel például, hogy az üzlethelynek legalább 18 négyzetméteresnek kell lennie, nem lehet több mint 200 méterre másik NDB-től vagy iskolától, és nem lehet bevásárlóközpontban vagy benzinkúton.
  • A kérelmezőnek nem lehet büntetett előélete, nem lehet felszámolás alatt álló vagy végelszámolás alatt lévő cég, és nem lehet olyan cég tulajdonosa vagy vezetője, amelynek korábban visszavonták vagy felfüggesztették a dohánytermék-értékesítési engedélyét.
  • A kérelmezőnek meg kell fizetnie az engedélyeztetési díjat, amely 2021-ben 100 000 forint.

A dohánytermék-értékesítési engedélyt határozatlan időre adják ki, de évente meg kell újítani. A megújítás díja 2021-ben 50 000 forint. Az engedéllyel rendelkezők kötelesek bejelenteni az ÁEEK-nek minden olyan változást, amely befolyásolhatja az engedély fenntartását vagy feltételrendszerét.

A dohányadó-levonási jogosultság

A dohányadó-levonási jogosultság az a jogosultság, amely lehetővé teszi a dohánytermékek beszerzését adólevonással. A dohányadó-levonási jogosultságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adja ki, és csak az NDB-kben történő értékesítésre jogosít. A dohányadó-levonási jogosultság megszerzésének feltételei a következők:

  • A kérelmezőnek rendelkeznie kell érvényes dohánytermék-értékesítési engedéllyel.
  • A kérelmezőnek rendelkeznie kell egy olyan raktárral, amely megfelel a dohánytermékek tárolására vonatkozó előírásoknak. Ezek között szerepel például, hogy a raktárnak zárhatónak, biztonságosnak és tűzbiztosnak kell lennie, és nem lehet több mint 50 méterre az NDB-től.
  • A kérelmezőnek meg kell fizetnie az engedélyeztetési díjat, amely 2021-ben 100 000 forint.

A dohányadó-levonási jogosultságot határozatlan időre adják ki, de évente meg kell újítani. A megújítás díja 2021-ben 50 000 forint. Az engedéllyel rendelkezők kötelesek bejelenteni a NAV-nak minden olyan változást, amely befolyásolhatja az engedély fenntartását vagy feltételrendszerét.

Egyéb szabályok

A dohánytermékek értékesítésével kapcsolatban még számos egyéb szabályt is be kell tartani. Ezek közül néhány a következő:

  • A dohánytermékek csak egységes csomagolásban árusíthatók, amelyeken figyelmeztető feliratok és képek találhatók. A csomagolás nem tartalmazhat semmilyen márkajelzést vagy reklámot.
  • A dohánytermékek csak a 18 év feletti vásárlóknak adhatók el, akiknek igazolniuk kell a korukat.
  • A dohánytermékek árusítása csak az NDB-kben történhet, amelyeknek külön bejárattal és elzárt területtel kell rendelkezniük. Az NDB-kben nem lehet más terméket árulni, kivéve az újságokat, a lottószelvényeket és a gyufát.
  • A dohánytermékek árusítása csak személyesen történhet, nem lehet online vagy automatából rendelni vagy venni.
  • A dohánytermékek árusítása csak a nyitvatartási időben történhet, amely hétfőtől péntekig 6 és 22 óra között, szombaton 6 és 18 óra között, vasárnap pedig 8 és 12 óra között van.

Összefoglalás

A dohánytermékek értékesítése Magyarországon nem egyszerű vállalkozás, hiszen szigorú engedélyezési és szabályozási rendszerrel kell szembenézni. Aki ezt a tevékenységet szeretné folytatni, annak mindenképpen tájékozódnia kell az aktuális jogszabályokról és előírásokról, valamint betartania azokat. A dohánytermék-értékesítési engedély és a dohányadó-levonási jogosultság megszerz