Posted on

Welke vergunningen en licenties heb je nodig om tabaksproducten te verkopen in Nederland?

Als je tabaksproducten wilt verkopen in Nederland, moet je rekening houden met een aantal regels en voorschriften. De Nederlandse overheid ontmoedigt het roken en heeft daarom de Tabakswet opgesteld, die bedoeld is om de verkoop van tabaksproducten en elektronische sigaretten te verminderen. De Tabakswet geldt voor:

 • tabak (zoals sigaretten, shag, sigaren, pijptabak, waterpijptabak)
 • elektronische sigaretten (e-sigaretten) met nicotine
 • e-sigaretten zonder nicotine (shisha pennen)
 • navulverpakkingen voor elektronische sigaretten (e-liquids)
 • onderdelen van elektronische sigaretten
 • elektronische verwarmingsapparaten (zoals vaporizers)

In dit artikel bespreken we welke vergunningen en licenties je nodig hebt om tabaksproducten te verkopen in Nederland, en waar je op moet letten als je een webshop hebt of tabaksproducten wilt importeren of exporteren.

Leeftijdsgrens voor tabaksproducten

Je mag alleen tabaksproducten en elektronische sigaretten verkopen aan mensen van 18 jaar en ouder. Dit moet duidelijk zichtbaar zijn voor iedereen. De verkoop van e-sigaretten zonder nicotine aan minderjarigen is verboden. De verkoop van navulvloeistoffen zonder nicotine en kruidenmengsels zonder nicotine voor de waterpijp aan minderjarigen is ook verboden. Je mag geen tabaksproducten, elektronische sigaretten en navulverpakkingen verkopen aan mensen van 18 jaar of ouder als je vermoedt dat ze deze producten willen doorgeven of verkopen aan jongeren. Je moet om een identiteitsbewijs vragen om de leeftijd van de persoon vast te stellen. Dit is niet verplicht voor mensen die duidelijk ouder zijn dan 18 jaar. Medewerkers die tabak verkopen moeten 16 jaar of ouder zijn.

Gearomatiseerde sigaretten, e-sigaretten, mentholsigaretten verboden

De verkoop van gearomatiseerde sigaretten, shag en klik-dubbelaromatische sigaretten is verboden. De verkoop en productie van mentholsigaretten is ook verboden. Verbod op gearomatiseerde e-sigaretten De productie, invoer en verkoop van onnatuurlijk gearomatiseerde e-sigaretten en navulbare e-liquids, zoals aardbei of mango, is verboden. Tabakssmaken zijn nog wel toegestaan. Als je op 1 juli 2023 nog e-sigaretten en navullingen met smaakjes op voorraad hebt, mag je deze voorraad tot 1 januari 2024 uitverkopen.

Verkoop van losse sigaretten verboden

Je mag geen sigaretten uit een pakje halen om ze per stuk te verkopen.

Neutrale verpakking

Je mag alleen sigaretten en shag verkopen in neutrale, donkergroen-bruine pakjes. Naast de verplichte gezondheidswaarschuwingen (beeld en tekst) mogen alleen de naam van de fabrikant, het type sigaretten en de barcode op het pakje worden gedrukt. De informatie moet in een standaard lettertype worden gezet. Winkels mogen hun oude voorraad opmaken. Vanaf 2022 geldt dit ook voor sigaren en e-sigaretten.

Geen uitstalling van verpakkingen

Je mag geen tabaksproducten uitstallen, bijvoorbeeld in een display, vitrine of op de toonbank. Je mag wel een overzicht van de tabaksproducten (met of zonder logo’s) en een prijslijst op je website publiceren, maar de informatie moet neutraal zijn.

Geen reclame voor tabaksproducten

Je mag geen reclame maken voor tabaksproducten, elektronische sigaretten of navulverpakkingen. Dit geldt ook voor sponsoring, promotie en kortingen. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor speciaalzaken en vakbladen.

Automaten

Je mag alleen tabaksproducten verkopen via een automaat als deze zich in een horecagelegenheid bevindt en alleen toegankelijk is voor mensen van 18 jaar en ouder. De automaat moet zijn voorzien van een leeftijdscontrolesysteem dat op afstand wordt bediend door de horecaondernemer of een medewerker. De automaat mag geen reclame of afbeeldingen van tabaksproducten tonen.

Verbod op verkoop op afstand van tabak

Als je aan consumenten in Nederland verkoopt, mag je de volgende producten niet op afstand verkopen:

 • tabaksproducten, zoals sigaretten en shag
 • aanverwante producten, zoals e-sigaretten (en onderdelen daarvan), navullingen (met en zonder nicotine), kruidenproducten voor roken en elektronische verwarmingsapparaten

Je mag geen tabaksproducten en aanverwante producten, zoals e-sigaretten en navulverpakkingen, met en zonder nicotine, en kruidenproducten voor roken verkopen:

 • online (webshop, app, chat, social media)
 • per telefoon
 • per postorder
 • met een bestelformulier uit een krant of tijdschrift

Verkoop je rookwaren vanuit Nederland? Dan moet je je registreren als verkoper bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit is verplicht als je gevestigd bent in een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of een land buiten de EU. Als je gevestigd bent in een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER), is de verkoop van tabaksproducten, elektronische sigaretten of navulverpakkingen in Nederland alleen toegestaan als deze grensoverschrijdende verkoop ook is toegestaan in dat land. Als dit het geval is, moet je ook geregistreerd zijn in het land waar je gevestigd bent.

Accijns

Als je tabaksproducten verkoopt, moet je accijns betalen. Dit is een belasting die wordt geheven op alcohol, tabak en brandstof. De accijns wordt berekend op basis van het gewicht of het aantal stuks van het product. Je moet een accijnszegel op elke verpakking plakken om aan te tonen dat je de accijns hebt betaald. Als je tabaksproducten importeert of exporteert, moet je ook rekening houden met de douaneregels.

Inspectie en boetes

De NVWA controleert of je je aan de regels houdt. Als je de Tabakswet overtreedt, kun je een boete krijgen. De hoogte van de boete hangt af van de overtreding en het aantal keren dat je in overtreding bent geweest. De boetes kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

GlassBongs.eu: groothandel in glazen bongs in Europa

Als je tabaksproducten wilt verkopen in Nederland, heb je dus te maken met veel regels en voorschriften. Maar dat betekent niet dat je geen succesvolle onderneming kunt opzetten in deze branche. Je kunt je onderscheiden door kwalitatieve producten aan te bieden die voldoen aan de wensen van je klanten. Een van de producten die